Ik kamp al van kinds af aan met darmklachten. Vroeger werd er gezegd je hebt een prikkelbare darm. De klachten werden heviger. Wat kan je hier nou aan doen. Zorgen dat je gezond eet, voldoende beweeg, vermijd stress etc. Ik ben gaan uitzoeken hoe ik voeding als medicijn kon gaan inzetten.

Ik heb me opgegeven voor een studie als voedingsdeskundige. Al heel snel kwam ik erachter dat ik het helemaal niet zo slecht deed. Ik gebruikte geen kant en klare maaltijden, geen sausen en mixen uit pakjes, beweging had ik voldoende. Maar wat was er dan wel met mij aan de hand. De klachten werden steeds heviger. Ik had de studie bijna afgerond en zou in september 2014 examen doen. Dit kon helaas niet doorgaan.

In juni 2014 kreeg ik te horen; mevrouw Meurs u heeft een tumor in u dikke darm en voor 99% is het kwaadaardig. Een darmoperatie volgde. Stuk dikke darm van 85 centimeter werd verwijderd en de lymfklieren daarom heen. Mijn lieve familie, vrienden en klanten hebben me door deze moeilijke tijd heen geholpen. Wat ook bijzonder was een heel mooi en fijn gesprek met een vrijwilligster van het Toon Hermans Huis Ede. Twee weken na de operatie kreeg ik te horen dat de lymfklieren schoon waren en zelfs de tumor goedaardig was. Pfff wat een opluchting was dat. Uiteindelijk heb ik te horen gekregen dat ik de ziekte van Crohn en PDS heb. Hiervoor moest ik onder andere chemo gaan slikken.

Na deze heftige periode heb ik de studie als voedingsdeskundige weer opgepakt en heb uiteindelijk in december 2015 examen gedaan. Ik ben gaan uitzoeken hoe je voeding kan toepassen om je beter te gaan voelen. Voeding als medicijn. Mijn doel is om ook andere ermee te kunnen helpen. Na 3,5 jaar medicijnen te hebben geslikt voor PDS en chemo tabletten voor de ziekte van Crohn, ben ik van alle medicatie af. Door goed te luisteren naar mijn lichaam. Welke voeding kan ik verdragen en welke niet. Ook heb ik ontstekingsremmende kruiden in mijn voedingspatroon toe gepast. Ik heb zes weken langĀ  voedingscoach Gabie Kusters van Wijs met eten bezocht om de puntjes op de i te zetten. Dit is gelukt. Ik ben een ontzettend blij mens.

Warme groet,

Lydia

 

Stel hier je vraag of geef een reactie